NOS NieuwsAangepast

Syriërs uiten woede bij Kerry

Syrische vluchtelingen hebben de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken gevraagd meer te doen om hen te helpen en te beschermen tegen het leger van president Assad. Kerry sprak met zes vluchtelingen in een kamp in het noorden van Jordanië, bij de grens met Syrië.

Uit veiligheidsoverwegingen maakte Kerry geen toer door het kamp. Het gesprek vond plaats op een afgeschermde ontmoetingsplaats.

De vluchtelingen uitten hun woede over wat zij de passiviteit van de buitenwereld over de situatie in Syrië noemen. Eén Syriër vroeg Kerry om de instelling van een vliegverbod, een ander om meer wapens.

Wanhopige situatie

Kerry zei later dat hij de frustratie en woede van de vluchtelingen begrijpt, maar hij voegde eraan toe dat Amerika van alle landen het meeste geld geeft voor hulpverlening in Syrië en in de vluchtelingenkampen.

In het kamp in Noord-Jordanië zitten 115.000 mensen. Een vertegenwoordiger van de VN zei tegen Kerry dat de vluchtelingen verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt in Syrië en dat de situatie in het land steeds wanhopiger wordt. Het kamp heeft nu al de grootte van de vierde stad in Jordanië. Dagelijks worden er ongeveer tien kinderen geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl