NOS NieuwsAangepast

Nettowinst AkzoNobel verdubbeld

AkzoNobel houdt ondanks een verdubbeling van de nettowinst last van de recessie. In het tweede kwartaal is de omzet licht gedaald en daalde het bedrijfsresultaat met 14 procent.

Dankzij een eenmalige belastingmeevaller en de opbrengst van de verkoop van de Amerikaanse verftak kwam de nettowinst uit op 429 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

'Uitdagende markt'

De omzet van AkzoNobel, de grootste verffabrikant ter wereld, nam met 4 procent af, vooral ook doordat bedrijfsonderdelen zijn afgestoten. Met name bij de huis-tuin-en-keukenverf heeft de slechte economische situatie een negatieve invloed op de omzet.

"De markten blijven uitdagend", zegt topman Ton Büchner in een toelichting op de cijfers. Dat merkt het bedrijf vooral aan het einde van het tweede kwartaal. "De economische omstandigheden blijven moeizaam en we verwachten geen spoedige verbeteringen."

Ontslagen

Bij AkzoNobel loopt al een herstructureringsprogramma, dat de komende maanden versneld gaat worden uitgevoerd. Het moet eind dit jaar een kostenbesparing opleveren van een half miljard euro.

Sinds de aankondiging van de herstructurering zijn er 2500 banen geschrapt, waarvan 800 dit jaar. De totale kosten van de herstructuering bedragen 325 miljoen euro. Dat zal de resultaten dit jaar drukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl