NOS NieuwsAangepast

Mandela wordt 95 in ziekenhuis

Nelson Mandela is vandaag 95 geworden. De oud-president van Zuid-Afrika ligt nog steeds in een ziekenhuis in Pretoria, waar hij ruim een maand geleden werd opgenomen.

De gezondheidstoestand van de voormalige anti-apartheidsstrijder werd aanvankelijk kritiek genoemd, maar Mandela's dochter meldde gisteren dat haar vader een opmerkelijk herstel vertoont. Mandela zou steeds meer van zijn energie en kracht terugkrijgen.

Internationale Nelson Mandela Dag

De Verenigde Naties hebben 18 juli uitgeroepen tot Internationale Nelson Mandela Dag. Tientallen prominenten, onder wie de Dalai Lama en de Amerikaanse oud-president Clinton, hebben mensen opgeroepen om vandaag 67 minuten vrijwilligerswerk te doen. Die duur verwijst naar de 67 jaar die Mandela politiek actief was.

In Zuid-Afrika wordt uitgebreid stilgestaan bij de verjaardag van de volksheld. Radio- en televisiestations zenden om 08.00 uur een verjaardagslied uit. Ook miljoenen scholieren zingen Mandela toe.

Obama feliciteert Mandela

De Amerikaanse president Obama en zijn vrouw Michelle hebben Mandela gefeliciteerd. De president bracht eind juni een bezoek aan Zuid-Afrika, maar had geen ontmoeting met Mandela. Wel bezocht hij Robbeneiland, waar Mandela 18 jaar gevangen zat.

In zijn felicitatieboodschap zegt Obama dat hij ontroerd was door dat bezoek. Ook zegt hij dat Mandela's strijd voor gelijkheid een inspiratie voor toekomstige generaties is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl