NOS NieuwsAangepast

Journalisten spreken VN toe

Vier journalisten van verschillende nieuwsorganisaties hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toegesproken. Ze riepen op tot betere bescherming van journalisten in conflictgebieden.

Het is voor het eerst dat vertegenwoordigers van de media dat hebben gedaan. Ze waren uitgenodigd door de Verenigde Staten, die deze maand voorzitter zijn van de raad.

In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 600 journalisten omgekomen tijdens het uitoefenen van hun werk. Alleen al in Syrië kwamen er vorig jaar 41 om.

Blog en camera

Richard Engel, chef buitenlandverslaggeving van de Amerikaanse televisiezender NBC, riep de VN op journalisten speciale bescherming te geven "net zoals jullie diplomaten die hebben". Engel werd in december vorig jaar vijf dagen vastgehouden door gewapende aanhangers van het Assad-regime in Syrië.

Engel gaf meteen toe dat zoiets niet eenvoudig is. "Allereerst zul je moeten vaststellen wie journalist is en wie niet. Iedereen met een blog en een camera noemt zich tegenwoordig journalist."

De andere vertegenwoordigers waren Kathleen Carrol van het Amerikaanse persbureau AP, Mustafa Hadji Abdinur van het Franse persbureau AFP en de Irakees Ghaith Abdul-Ahad die voor de Britse krant The Guardian werkt.

Gevangen

Abdul-Ahad werkte onder meer in Libië en Afghanistan. In beide landen werd hij enige tijd gevangen gezet. Volgens hem hebben mensen die journalisten gevangennemen of vermoorden het gevoel onschendbaar te zijn.

"Velen van u zullen ons haten", zei hij voor de raad, waarop sommige vertegenwoordigers begonnen te lachen. "Maar dat is goed. Dat betekent dat we ons werk goed doen. We vragen alleen van u om ons als mensen te behandelen. Vermoord ons niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl