NOS NieuwsAangepast

Heathrow wil derde baan

Heathrow blijft voorstander van de aanleg van een derde start- en landingsbaan. De directie van de luchthaven bij Londen heeft daarvoor drie alternatieven gepresenteerd bij een commissie die onderzoekt op welke manier het vliegverkeer rond de Britse hoofdstad kan groeien.

Wat Heathrow betreft kan de derde baan ten noorden, ten noordwesten of ten zuidwesten van het huidige vliegveld komen. De nieuwe baan zou in 2029 klaar moeten zijn. De capaciteit van de luchthaven zou met 260.000 vluchten per jaar stijgen.

Capaciteit

Heathrow is met maar twee banen de grootste luchthaven van Europa. De ene baan wordt gebruikt voor starts, de andere voor landingen. Doordat er maar twee banen zijn is de capaciteit voor 99 procent benut en is groei nauwelijks nog mogelijk.

Er wordt daarom al lang gesproken over uitbreiding. Er lag een plan voor de aanleg van een derde baan, maar de regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten haalde daar een streep door.

Burgemeester Johnson

De commissie-Davies is nu in het leven geroepen om te onderzoeken hoe het vliegverkeer rond Londen kan groeien. Naast een derde baan voor Heathrow is een van de mogelijkheden uitbreiding van de andere vliegvelden in de regio, Gatwick en Stansted.

Tegen uitbreiding van Heathrow is veel verzet, onder meer van omwonenden en milieuactivisten. Ook de burgemeester van Londen, Boris Johnson van de Conservative Party, is fel tegen de aanleg van een derde baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl