NOS NieuwsAangepast

Taliban: aanslag Malala was fout

Een van de leiders van de Taliban, Adnan Rasheed, heeft een brief geschreven aan het Pakistaanse schoolmeisje Malala. Zij werd vorig jaar bij een aanslag door de Taliban in het hoofd geschoten. De strijdster voor onderwijs aan meisjes raakte zwaargewond.

In zijn brief, die hij op persoonlijke titel zou hebben geschreven, zegt Rasheed dat hij geschokt was door de aanslag op Malala. Hij wilde dat het nooit was gebeurd, maar de Talibanleider biedt geen excuses aan.

Volgens Rasheed was de aanslag geen reactie op de campagne die Malala voerde voor onderwijs aan meisjes. Ze zou zijn beschoten omdat ze de Taliban belasterde. Hij wilde dat hij haar had kunnen waarschuwen om te stoppen met de kritiek.

Koranschool

De Talibancommandant adviseert Malala verder om naar huis te komen, zich bezig te houden met de islam en een Koranschool te bezoeken voor vrouwen. Hij roept haar op de pen te gebruiken om "de samenzwering te onthullen van een kleine elite die de rest van de mensheid tot slavernij wil dwingen." Daarin zou geen ruimte meer zijn voor de islam.

De schrijver van de brief wordt gezien als een van de beruchtste terroristen van Pakistan. Hij zat gevangen voor het beramen van een aanslag op oud-leider Pervez Musharraf. Rasheed ontsnapte vorig jaar. Hij zou daarbij hulp hebben gehad van de Taliban.

Verenigde Naties

De Pakistaanse kinderrechtenactiviste sprak vorige week vrijdag, op haar 16e verjaardag, de vergadering van de Verenigde Naties toe.

Malala zei in New York dat de extremisten bang zijn voor boeken en pennen. Ze deed een dringende oproep voor onderwijs aan alle kinderen, ook voor de zonen en dochters van Talibanleden. "Eén kind, één leraar', één pen en één boek kunnen de wereld veranderen. Onderwijs is de enige oplossing."

De brief van commandant Adnan Rasheed wordt gezien als poging om de aandacht af te leiden van de VN-speech van Malala.

De Pakistaanse wordt ook genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede met haar pogingen om onderwijs wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Birmingham

Malala was 15 toen ze in oktober vorig jaar in de Pakistaanse stad Mingora, in de Swat-vallei, twee keer in haar hoofd geschoten door gemaskerde mannen. Ze was met de schoolbus op weg naar huis.

Na de aanslag is Malala van Pakistan overgebracht naar een ziekenhuis in Birmingham, waar ze verder werd behandeld aan haar verwondingen. Zij woont nu in de Britse stad met haar familie.

De brief van de Talibancommandant is naar verschillende media gestuurd. De familie van Malala heeft de brief van de Talibanleider niet rechtstreeks gekregen, maar inmiddels wel gelezen. Een woordvoerder zegt dat ze geen behoefte heeft om op de inhoud te reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl