NOS NieuwsAangepast

Homofanclub ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft als eerste voetbalclub in Nederland een fanclub voor homoseksuelen en transgenders. De leden hebben een voorbeeld genomen aan andere clubs in Europa waar roze fanclubs al langer gebruikelijk zijn.

Een van de initiatiefnemers is Renate den Heijer. "Het idee is geboren toen ik samen met vrienden vorig jaar in een café naar ADO zat te kijken. Een van de mannen vertelde dat hij homosekueel is en dat hij een aantal keren in Duitsland naar wedstrijden is gaan kijken. Hij zei dat daar 21 clubs zijn met een roze fanclub. Zelf ben ik transgender. Toen kwamen we al snel op het idee om ook in Nederland zo'n club op te richten."

"Reacties positief"

De fanclub bestaat nu uit tien leden en heeft de naam 'De Roze Règâhs' meegekregen. Het symbool van ADO en de stad Den Haag is een ooievaar, maar in de volksmond wordt er gesproken over 'de reiger'.

Negatieve reacties zijn er ook. "Op de website van de harde kern van ADO lees je wel vervelende dingen maar die zijn niet veel erger dan wat je aan reacties op internet leest bij elk willekeurig verhaal over homo's."

Respect

De oprichters hopen dat de fanclub bijdraagt aan meer respect voor lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in het voetbal.

"Al moet ik er wel bij zeggen dat wij geen activisten zijn", zegt Den Heijer. "Allereerst zijn we gewoon fan van ADO Den Haag en willen we samen van wedstrijden genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl