NOS NieuwsAangepast

15 jaar cel voor cold case-moorden

De rechtbank in Amsterdam heeft Melvin R. en Miquel K. tot 15 jaar cel veroordeeld voor de moord op een bejaard stel in november 1997. De eis was 20 jaar.

Henk Opentij (79) en Mary Run (73) werden bijna zestien jaar geleden in hun Amsterdamse huis op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Ze werden zwaar toegetakeld en verscheidene keren met een mes gestoken. Een dader werd nooit gevonden. In 2012 werd het onderzoek heropend na een tip van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die tip leidde uiteindelijk tot de arrestatie van de twee verdachten.

Sms'jes

De verdachten hebben toegegeven dat ze in de woning wilden inbreken. Vervolgens kwamen ze het bejaarde stel tegen en liep het uit de hand.

De rechter vond een langdurige straf op zijn plaats. De mannen hebben op een afschuwelijke wijze twee bejaarde mensen vermoord in hun eigen huis en daarbij onherstelbaar leed aan nabestaanden toegebracht.

Strafmaat

Dat leed is nog verergerd doordat pas 15 jaar later de ware toedracht aan het licht is gekomen. De dochter van een van de slachtoffers is indertijd ten onrechte verdacht geweest van de moord en heeft daardoor haar baan verloren en ook het contact met haar familie.

De rechter heeft bij het bepalen van de de strafmaat rekening gehouden met het feit dat de daders destijds met 19 jaar pas net volwassen waren. Verder is gekeken naar de straffen die rond 1997 in dit soort zaken werden opgelegd en die gemiddeld lager zijn dan nu. Ook speelde mee dat de daders berouw hebben getoond en zich schamen over wat ze hebben gedaan.

Opsporingsmethoden

In het onderzoek gebruikte de politie bijzondere opsporingsmethoden. Zo ging een agent verkleed als postbode met een pakketje naar de vrouw van een van de verdachten. In het pakket zat een krantenartikel over de zaak met daarop geschreven: "Kan jij hier nog mee leven, Melvin?".

Het artikel veroorzaakte grote onrust bij de verdachte. Hij ging op internet op zoek naar informatie over de zaak en verstuurde veel sms'jes. Daardoor wist justitie dat hij bij de zaak betrokken was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl