NOS NieuwsAangepast

Zorg over lot Syrische vluchtelingen

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, António Guterres, is bezorgd over het lot van veel vluchtelingen uit Syrië. Die stuiten steeds vaker op een gesloten grens of krijgen te maken met strenge toelatingsregels van landen in de regio.

In een videoboodschap vanuit Genève deed hij een oproep aan alle landen om hun grens open te houden voor mensen die de burgeroorlog in Syrië ontvluchten. Dat zijn er gemiddeld 6000 per dag, zei Guterres.

Grenzen gesloten

Irak en Egypte hebben hun grens voor Syriërs gesloten. Ze zeggen dat islamistische strijders zich voordoen als vluchteling om in het buitenland aanslagen te plegen of te vechten.

In Egypte zouden Syriërs zich hebben gemengd in de gevechten tussen aanhangers van Moslimbroeder Mohamed Morsi en de militairen die hem hebben afgezet.

Vliegtuigen

Egypte heeft al een paar vliegtuigen met Syriërs teruggestuurd. De minister van Buitenlandse Zaken in Caïro zegt dat de sluiting van de grens een tijdelijke maatregel is vanwege de onrust en de instabiliteit in eigen land.

"Dat doet niets af aan onze steun voor de Syriërs die vechten voor democratie."

Meer soepelheid

Landen als Libanon, Jordanië en Turkije hebben hun grensbewaking verscherpt en laten ook niet meer zomaar alle Syriërs toe.

VN-Commissaris Guterres begrijpt de zorgen van de landen, maar dringt toch aan op meer soepelheid en aandacht voor het lot van gezinnen, kinderen en ouderen die de oorlog in Syrië ontvluchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl