NOS NieuwsAangepast

Coalitie: vernietig NSA-bestanden

Een groep van Amerikaanse burgerrechtenactivisten, kerkelijk leiders, voorvechters van de legalisering van drugs en wapenlobbyisten heeft een rechtszaak aangespannen tegen de federale overheid. Doel is om de afluisterdienst NSA te laten stoppen met het grootschalig afluisteren van telefoon- en internetverkeer van burgers en bedrijven.

Onder de negentien organisaties zijn moslimgroepen en organisaties als Human Rights Watch en Greenpeace. Samen vertegenwoordigen ze 900.000 mensen. De coalitie heeft zich aangesloten bij Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomst voor internetvrijheid.

"Illegaal en ongrondwettelijk"

De zaak richt zich ook tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie, de federale politie FBI en de top van deze instellingen. De EFF stelt dat het afluisterprogramma waarover klokkenluider Edward Snowden publiceerde "illegaal en ongrondwettelijk is". De coalitie wil dat de verzamelde gegevens en bestanden worden vernietigd of teruggegeven.

De Amerikaanse overheid heeft nog niet gereageerd op de aanklachten. Vorige maand spande een andere burgerrechtenorganisatie al een soortgelijke zaak aan tegen de overheid om een telefoonafluisterprogramma te stoppen.

Transferruimte

Edward Snowden wordt door de VS gezocht en zit al weken vast in de transferruimte van een vliegveld in Moskou. Hij hoopt asiel te krijgen om uit handen van de Amerikaanse aanklager te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl