NOS NieuwsAangepast

Homohuwelijk Engeland en Wales

Homo- en lesbische koppels uit Engeland en Wales kunnen trouwen. Het Britse Lagerhuis heeft een wet aangenomen die dat mogelijk maakt. Verwacht wordt dat koningin Elizabeth haar handtekening nog deze week zet.

Na aanpassingen van het Hogerhuis is de wet op advies van de fractieleiders van de Conservatieven, Labour en de Liberal Democrats door het Lagerhuis geloodst.

De eerste huwelijken kunnen in de zomer van volgend jaar worden gesloten. Het gaat om kerkelijke en burgerlijke huwelijken.

Uitgesloten

Religieuze organisaties kunnen vanaf nu intekenen om huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht te sluiten. De Anglicaanse kerk in Engeland en Wales is daarvan uitgesloten in de wet.

Vanuit deze en een aantal andere organisaties was sterke oppositie tegen het homohuwelijk. Daarom worden religieuze organisaties niet verplicht om het homohuwelijk te sluiten.

Staatskerken

De Anglicaanse kerken in Engeland en Wales zijn specifiek uitgesloten, zodat deze later in juridische procedures niet alsnog kunnen worden gedwongen om de huwelijken te moeten sluiten, omdat het hier staatskerken betreft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl