NOS WielrennenAangepast

Costa wint, Ten Dam verliest tijd

De Portugese renner Rui Costa (Movistar) heeft de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In 2011 won hij ook al een rit.

Bauke Mollema kwam binnen in de groep van geletruidrager Chris Froome en Alberto Contador en behield de tweede plaats. Laurens ten Dam kon niet volgen en passeerde de meet in een tweede groep klassementsrenners. Hij verloor daardoor zijn vijfde plaats aan Nairo Quintana.

Costa kwam na 168 kilometer van Vaison-la-Romaine naar Gap solo over de meet. Hij maakte aanvankelijk deel uit van een grote groep vroege vluchters, met ook Tom Dumoulin en Johnny Hoogerland. Dumoulin werd op een minuut achterstand knap zesde en Hoogerland eindigde op 2.21 op de twintigste plaats.

Tour-karavaan vertrekt naar Gap

Om 13.22 uur trok het Tour-peloton zich in gang voor de etappe over 168 kilometer naar Gap. Thibaut Pinot en Danny van Poppel waren er niet meer bij. De Fransman kampte met een keelontsteking en de jonge Nederlander werd gespaard.

Vanuit de start probeerden hele hordes renners weg te komen, maar steeds was de groep te groot (man of veertig) of waren de namen te groot (Daniel Martin, Alejandro Valverde) om de zegen van het peloton te krijgen.

Uiteindelijk kregen 26 man, onder wie Philippe Gilbert, Thomas Voeckler, Costa, Andreas Klöden, Thomas de Gendt, Peter Velits, Hoogerland en Dumoulin die zegen wel. Daniel Navarro was op de twintigste plaats en op 23.36 van geletruidrager Froome het best geklasseerd.

Costa danst weg van vluchtmaten

De voorsprong van de vluchtgroep liep gestaag op en al rap was duidelijk dat de winnaar uit de groep van 26 zou komen.

Op 35 kilometer van de streep gooiden Jean-Marc Marino en Blel Kadri de knuppel in het hoenderhok. De twee Fransen sloegen een gaatje, maar bleken op de laatste klim van de tweede categorie kansloos tegen Costa. Dat gold voor iedereen. De Portugees danste weg van zijn vluchtmaten en reed onbedreigd naar de dagzege.

Op 0.42 waren Jerome Coppel, Arnold Jeannesson, Christophe Riblon en Klöden de eerste verliezers. Niet ver daarachter eindigde Dumoulin als zesde. De Limburger reed zeer sterk, maar was nog net niet sterk genoeg.

Mollema kan mee, Ten Dam verliest

De toppers in het peloton hadden zich lange tijd rustig gehouden, maar op de laatste beklimming schudde Saxo aan de boom. Om beurten sleurden Roman Kreuziger en Contador flink aan kop.

Froome haakte (met hulp van Richie Porte) vrij eenvoudig aan, maar Mollema moest alles uit de kast halen om mee te zitten. Ten Dam lukte dat niet. De tweede kopman van Belkin verloor een kleine minuut en z'n vijfde plaats aan Quintana.

In de afdaling naar Gap ging Contador plots onderuit. Hij en Froome liepen een kleine achterstand op Quintana, Mollema Valverde en Joaquim Rodriguez op, maar de twee sloten vrij snel weer aan. De Spanjaard leek geen hinder van de val te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl