NOS NieuwsAangepast

Snowden: voorlopig asiel Rusland

De voormalige Amerikaanse CIA-medewerker Edward Snowden heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Snowden wil in een later stadium naar Latijns-Amerika. Hij durft het nu niet aan om daar per vliegtuig naartoe te reizen, omdat de Amerikanen hem dan mogelijk onderscheppen. De VS wil Snowden vervolgen voor het lekken van geheime informatie.

Het hoofd van de Russische immigratiedienst heeft bevestigd dat Snowden een asielverzoek heeft gedaan. De beslissing daarover is een ambtelijke zaak, waar de regering niet aan te pas komt. Over politiek asiel beslist president Poetin wel.

De asielprocedure kan leiden tot een verdere verwijdering tussen Rusland en de Verenigde Staten. De Amerikanen nemen het Moskou kwalijk dat Snowden niet wordt uitgeleverd.

Obama

In september is president Obama op bezoek in Moskou. Beide landen hebben laten doorschemeren dat ze de onderlinge betrekkingen willen verbeteren. President Poetin zei onlangs dat Snowden ermee moet ophouden de Amerikanen in diskrediet te brengen.

Snowden kwam op 23 juni op het vliegveld van Moskou aan, op een vlucht uit Hongkong. Sindsdien verblijft hij in de transitruimte van de luchthaven. Als hem tijdelijk asiel wordt verleend, is hij vrij om te reizen en te werken in Rusland. Tijdelijk asiel kan voor een periode van een jaar worden verleend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl