NOS NieuwsAangepast

Plannen voor berging Lancaster af

Door verslaggever Roel Pauw

Een krater kun je het niet noemen. Hooguit een minieme verdieping in een weiland. Maar met een grondradar is vast komen te staan dat hier onder de voeten van boer Erik Brouwer en zijn dochter Anne de resten liggen van een vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog op deze plek is neergestort. Het is vrijwel zeker dat het om een Brits toestel gaat, de Avro Lancaster ED470.

Samen met 135 andere bommenwerpers en vijf Mosquito jachtvliegtuigen was het toestel naar Duitsland gevlogen om een kanaal te bombarderen dat een belangrijke transportader was voor de Duitse industrie. Door een technisch mankement kon de ED470 zijn bommen niet lossen en moest het vliegtuig onverrichter zake terug.

Begraafplaats

Zwaar van de bommenlast was het toestel een makkelijke prooi voor Duitse jachtvliegtuigen. De staartschutter ontsnapte aan de dood met een parachute, maar de overige zes bemanningsleden crashten even buiten het Achterhoekse dorp Zelhem.

De klap was enorm, sowieso omdat een Lancaster een van de grootste bommenwerpers van zijn tijd was, maar ook omdat de bommen alsnog ontploften. Een boer uit de omgeving vond bij het wrak een stuk weefsel dat hij door een arts liet onderzoeken. Die concludeerde dat het afkomstig moest zijn van een van de inzittenden van het Britse vliegtuig. Ongeïdentificeerd werd het bijgezet op de begraafplaats van Zelhem. 'An airman of the 1939-1945 war, known unto God' staat er op de steen.

Graafwerkzaamheden

Er zijn sterke aanwijzingen dat het toestel, dat onder het weiland bij de boerderij van Erik Brouwer ligt, inderdaad de ED470 is, maar alleen een berging van het wrak zal daar definitief uitsluitsel over kunnen geven. De gemeente Bronckhorst heeft daar onlangs toe besloten. De begroting voor de operatie, 400.000 euro, is rond. Vandaag gaat het project officieel van start met de plaatsing van een informatiebord in het weiland.

In oktober beginnen dan de graafwerkzaamheden. Er zal een stuk grond ter grootte van een voetbalveld worden afgegraven, het zand wordt minutieus gezeefd en mogelijk komen er zo stukken schroot tevoorschijn die bijvoorbeeld nog een serienummer dragen. Twee jaar geleden heeft Erik Brouwer de broer van piloot Albert Keith Hornbrook op bezoek gehad. Voor hem en alle andere nabestaanden hoopt hij dat er nu eindelijk duidelijkheid zal komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl