NOS NieuwsAangepast

Noorse neo-nazi gepakt in Frankrijk

Een Noorse neonazi, die in verband gebracht wordt met Anders Breivik, is in het zuidwesten van Frankrijk gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Hij werd opgepakt nadat zijn vrouw vier geweren had gekocht. Zij beschikt over een wapenvergunning.

Volgens de Franse politie wordt het huis van de Noor Kristian Vikernes doorzocht op de aanwezigheid van wapens en explosieven.

Vikernes was een van degenen die het manifest van Breivik toegestuurd kregen. In dat stuk van 1500 pagina's ontvouwt Breivik zijn plannen voor een kruistocht tegen moslims. Alleen door middel van geweld kon volgens de Noorse massamoordenaar voorkomen worden dat Europa wordt overgenomen door moslims.

Brandstichting

Vikernes besprak het stuk onlangs op zijn website. Hij bekritiseerde Breivik wel voor het doden van onschuldige burgers.

In 1994 werd Vikernes in Noorwegen veroordeeld voor het doodsteken van een man en voor brandstichting in kerken. Hij kwam in 2009 vrij en emigreerde toen naar Frankrijk met zijn vrouw en drie kinderen. Vikernes schrijft onder de naam Varg en was lid van een Noorse blackmetal-band.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl