Topcrimineel John Mieremet vermoord

Topcrimineel John Mieremet (44) is afgelopen nacht in Thailand geliquideerd. Hij was de vaste zakenpartner van de in oktober 2000 vermoorde Sam Klepper. 

Zij stonden in de onderwereld bekend als 'spic en span' vanwege hun efficiënte manier om tegenstanders uit te schakelen, zodat justitie nooit achter de ware toedracht kwam.

Helm

Volgens lokale media is de moord om tien uur plaatselijke tijd gepleegd in Bang-Lamung, een badplaats vlakbij Pattaya, zo hebben zij van de Thaise politie vernomen. De schutter arriveerde achterop een brommer, zou het kantoor dat Mieremet daar had zijn binnengelopen en schoot hem vervolgens door het hoofd. 

Tijdens zijn aftocht zou de schutter - "een vrij grote man met een helm op" - nog enige malen op het slachtoffer hebben geschoten. Mieremet zou onderweg naar het ziekenhuis zijn overleden. Zijn lijfwacht overleefde de afrekening. 

Mieremet zou ongeveer een jaar geleden zijn neergestreken in de Thaise badplaats. Hij werkte daar aan een onroerendgoedproject. Hij zou getrouwd zijn met de 29-jarige Thaise Sukunya Kanin.

Lokale media beschikken over beelden van een paspoort dat bij Mieremet is gevonden. Het document behoort toe aan een zekere Jacob Wegen, een 64-jarige Nederlander. 

België

Mieremet leefde de afgelopen tijd vooral in Thailand en België, mede omdat hij zijn leven in Nederland niet meer zeker was. Hij werd vervoerd in een zwaar bepantserde auto. Als hij ergens een afspraak had, was er altijd een heel team aan veiligheidsmensen dat vantevoren de ontmoetingsplek op verdachte zaken onderzocht.

Een paar dagen geleden werd, in Amsterdam, ex-advocaat Evert Hingst vermoord. Hingst was Mieremets raadsman. 

Krokodillentranen

Mieremet was in 2002 ook al doelwit van een liquidatie. Er werd toen op hem geschoten toen hij het kantoor van Hingst verliet. Voor zijn eigen veiligheid werd hij toen verpleegd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Mieremet beweerde na de aanslag dat naast Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en vastgoedhandelaar Willem Endstra ook Hingst achter de liquidatiepoging zat. Deze zou hem op de dag van de aanslag naar Amsterdam hebben gelokt. 

Mieremet kondigde aan wraak te nemen. "Degenen die krokodillentranen huilden toen ik was neergeschoten, kunnen hun borst natmaken."    

Mink K.

Na de vele moorden de afgelopen tijd in het Nederlandse criminele milieu is het dun gezaaid met Nederlandse topcriminelen. Alleen Mink K., die in de gevangenis zit, en Willem Holleeder zijn grote namen uit de jaren negentig die zich nog staande hebben weten te houden. 

Voor de rest wordt de Nederlandse onderwereld steeds meer het terrein van buitenlanders, afkomstig uit bijvoorbeeld Rusland.

Deel deze pagina

Nieuws

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 1400 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 2689 keer afgespeeld

Meer video en audio