NOS SportAangepast

Roeiers pakken twee keer brons

De Nederlandse roeiers van de lichte vier-zonder-stuurman en de acht hebben bij de wereldbekerwedstrijden op de Rotsee in Luzern een bronzen medaille veroverd.

Arnoud Greidanus, Joris Pijs, Bjorn van den Ende en Tim Heijbrock moesten in de finale Nieuw-Zeeland (5.53,52) en de Denen voor zich dulden. Het Nederlandse kwartet finishte na 5.58,16. Op de EK eindigde de vier nog als negende.

In de herenacht verraste de Nederlandse boot door Groot-Brittannië (olympisch brons) te verslaan in de strijd om het brons.

Met 5.25,65 bleef Oranje nog wel ver verwijderd van de Amerikanen, die met 5.22,26 verrassend te sterk waren voor olympisch kampioen Duitsland.

Nederlandse acht zonder Roëll

De Nederlandse acht voer zonder Boudewijn Roëll. Hij moest vrijdag in de serie vanwege een koortsaanval worden vervangen door skifffeur Harold Langen. Bij de EK behaalde de Holland Acht ook brons, toen achter Duitsland en Polen.

In de vier-zonder-klasse stelden Mechiel Versluis, Kaj Hendriks, Robert Lücken en Boaz Meylink danig teleur. De Europees kampioenen kwamen niet verder dan de vierde plaats. Het Nederlandse kwartet had zich als eerste geplaatst voor de finale.

In de finale van de lichte dubbeltwee eindigden Vincent en Tycho Muda op de verdienstelijke vierde plaats. Skiffeur Roel Braas werd eveneens vierde.