Vierde zege Quick-Step in Tour

Matteo Trentin heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Italiaan was na een spannende finale in Lyon de snelste van een kopgroep. Hij bracht het totaal van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step op vier ritzeges, na eerdere overwinningen van Mark Cavendish (twee keer) en Tony Martin.

Om 12.38 uur begonnen de renners aan de veertiende rit in de Tour. De 191 kilometer lange etappe naar Lyon telde zeven hellingen, maar een zware col zat daar niet bij. Jens Voigt sprong na een paar kilometer koers weg en kreeg eerst gezelschap van Blel Kadri en Lars Bak en later van Christophe Le Mevel en Arthur Vichot. Le Mevel werd na 35 kilometer weer opgepikt.

Na 42 kilometer sloten Marcus Burghardt, Pavel Broett, Imanol Erviti, Jan Bakelants, Tejay van Garderen, Cyril Gautier, José Joaquin Rojas, Egoitz Garcia, Matteo Trentin, David Millar, Andrew Talansky, Julien Simon, Michael Albasini en Simon Geschke voorin aan. Lampre en Euskaltel hadden de slag gemist en gingen op jacht, maar met nog 100 kilometer te gaan staakten ze de achtervolging. Op 80 kilometer waagden Johnny Hoogerland en Damiano Cunego een poging naar de kop toe te rijden.

Hoogerland ziet missie mislukken

Hoogerland zette er de sokken in en loste Cunego, maar al snel zag hij het zinloze van zijn missie (vier minuten overbruggen) in, al wist hij de kopgroep nog wel tot op een minuutje te naderen.

Cunego kwam even later weer langszij en samen reden ze nog kilometerslang voor het peloton uit, dat hen wel nog voor de finish in Lyon 'in de armen sloot'.

Met zes minuten en nog dertig kilometer te gaan was het voor de leiders duidelijk dat de winnaar in hun midden zat. Daarna was het wachten op aanvallen van de ploegen die met twee man voorin zaten, zoals BMC (Burghardt, Van Garderen), Movistar (Rojas, Erviti), Radioshack (Bakelants en Voigt) of Garmin (Millar en Talansky).

Trentin klopt Albasini in sprint

Burghardt probeerde een paar keer weg te komen en ook zijn BMC-ploegmaat Van Garderen was actief in de finale. Maar de eerste die echt wegraakte, was 'lone ranger' Simon van Sojasun.

De Fransman stoof weg op 15 kilometer en in een mum van tijd had hij dertig tellen te pakken. Getreuzel bij de anderen (zonder de weggevallen Voigt en Millar) zorgde ervoor dat hij uit het zicht verdween.

Door aanvallen van Albasini, Bakelants, Kadri, Van Garderen en Bak kwam Simon weer in beeld en net voor de vlag voor de laatste kilometer werd hij opgepikt. In de sprint kwam Albasini vanuit de rug van Geschke aanzetten, maar net voor de meet vloog Matteo Trentin nog over hem heen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl