NOS NieuwsAangepast

Agenten gewond bij rellen Belfast

Bij rellen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn afgelopen nacht 32 agenten en een parlementslid gewond geraakt. Dat zegt de politie. De Britse regering heeft 400 extra agenten gestuurd om nieuw geweld te voorkomen.

Protestanten gingen gisteren de straat op om Oranjedag te vieren. Veel katholieken zien de parades als een provocatie.

Geweld brak uit nadat de autoriteiten een stuk weg in Belfast hadden afgezet. Demonstranten gooiden met stenen en flessen naar de politie. Die gebruikte waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven.

William of Orange

De mars op Oranjedag mondt vrijwel elk jaar uit in rellen. De dag herinnert aan de slag aan de Ierse rivier de Boyne in juli 1690, die werd gewonnen door een telg uit het huis van Oranje. De protestantse koning van Engeland, William of Orange (Stadhouder Willem III) versloeg daar zijn schoonvader, de verdreven rooms-katholieke koning James II. De protestanten kregen daarna ook in Ierland eeuwenlang de overhand.

Er waren al 600 agenten uit Engeland, Schotland en Wales om de Noord-Ierse politie te ondersteunen. Volgens de politie in Belfast hebben leiders van de protestanten de menigte aangemoedigd om agenten uit te dagen. "Het was beschamend en schandalig", aldus een commandant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl