NOS NieuwsAangepast

VN: help klokkenluider als Snowden

Mensen die onthullingen doen over het schenden van mensenrechten zoals het recht op privacy, hebben recht op bescherming. Dat zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Navi Pillay naar aanleiding van de zaak Edward Snowden.

"Rechtssystemen moeten ervoor zorgen dat mensen die mensenrechtenschendingen aankaarten hun zorgen kunnen uiten zonder bang te hoeven zijn voor represailles'', zegt Pillay. Snowden onthulde dat de VS op grote schaal telecommunicatie van burgers in de gaten houdt.

Asiel

Snowden zit op dit moment vast in de transitzone van een luchthaven in Moskou. Hij wil naar Zuid-Amerika maar de reis daarheen is lastig omdat de VS hem wil arresteren. Begin deze maand werd het vliegtuig van de Boliviaanse president Morales gedwongen tot een landing in Wenen omdat werd vermoed dat Snowden aan boord was.

De klokkenluider heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Dat land zei vanmorgen nog geen aanvraag ontvangen te hebben ontvangen.

Internationaal recht

Snowden heeft de afgelopen weken tientallen landen met en asielverzoek benaderd. Het grootste deel heeft die aanvraag meteen afgewezen. Pillay roept die landen op de asielaanvraag in overeenstemming met het internationale recht te beoordelen. Venezuela heeft inmiddels laten weten dat Snowden welkom is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl