NOS WielrennenAangepast

Mollema tweede na waaieretappe

Mark Cavendish heeft in de Tour zijn tweede ritzege geboekt. De Brit won in de nagenoeg vlakke, maar onverwacht zeer enerverende dertiende etappe van Tours naar Saint-Armand-Montrond de sprint van een veertien man sterke eerste groep, waarin Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Niki Terpstra zich knap hadden gehandhaafd.

Mollema klom in het klassement naar de tweede plek, doordat Alejandro Valverde in de waaieretappe na een lekke band 9.54 verloor.

Ook geletruidrager Chris Froome was een van de verliezers. De Brit miste de slag bij een versnelling van Alberto Contadors Saxo-ploeg op dertig kilometer van de meet en verloor 1.09. Mollema staat nu nog 2.28 achter.

Waaiers na actie ploeg Cavendish

Om 13.30 uur ging het Tour-peloton in Tours gestart voor de dertiende etappe. De 173 kilometer lange rit naar Saint-Armand-Montrond kende met de Cote de Crotz (vierde categorie) maar één obstakel van betekenis.

Al snel na de start ontsnapten Przemyslaw Niemiec, Ruben Perez, Luis Angel Maté, Cyril Lemoine, Kris Boeckmans en Yohann Gène. Ze kregen maximaal 3.50 voorsprong, maar na 75 kilometer (net voor de Crotz) strandden ze.

Een hergroepering was dat niet, want net daarvoor was het peloton uiteengevallen in waaiers. Daarvoor zorgde Omega Pharma-Quick-Step, de ploeg van Cavendish. Die had de zaak bij een stevige zijwind 'op de kant' gegooid. Drievoudig ritwinnaar Marcel Kittel was het grootste slachtoffer; hij belandde in de tweede waaier.

Valverde valt terug na lekke band

Na een lekke band viel Valverde weg uit het eerste peloton, waardoor Mollema in het algemeen klassement virtueel de tweede plaats in handen had.

De vooraf als 'dertien-in-een-dozijn' ingeschatte vlakke rit, ontaardde daarna in een enerverend duel tussen de twee waaiers. De groep Kittel/Valverde bracht de achterstand terug van 1.40 tot 0.40, maar verder kwamen de verliezers niet.

Integendeel, de voornamelijk door Belkin (Mollema, Ten Dam) en Omega Pharma-Quick-Step gegangmaakte groep versaagde niet en liep uit. Het spektakel was nog niet afgelopen, want op 30 kilometer van de finish brak de eerste groep door toedoen van Contadors Saxo-ploeg.

Froome mist de slag in slotfase

Mollema en Ten Dam waren alert en slopen knap mee in de kopgroep met ook Terpstra, Contador, Cavendish, Jakob Fuglsang, Peter Sagan, Maciej Bodnar, Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Nicolas Roche, Michael Rogers, Matteo Tosatto en Sylvain Chavanel.

Froome daarentegen miste de slag en moest in de slotfase een inhaalrace rijden om de schade voor zijn gele trui binnen de perken te houden. De Brit reed voor wat hij waard was maar kon toch niet voorkomen dat hij meer dan een minuut verloor op de voorste groep.

Daarin sprintte Cavendish naar zijn tweede ritzege en werd Mollema derde. De Groninger nam de tweede plaats in het klassement (op 2.28 van Froome) over van Valverde, die liefst 9.54 verloor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl