Rusland:rebellen achter sarinaanval

Rusland is ervan overtuigd dat niet het regime van president Assad, maar juist de opstandelingen achter een recentelijke gifgasaanval in Syrië zitten. De Russische VN-ambassadeur presenteerde vandaag bewijs daarvoor in de Veiligheidsraad.

Bewijs

In juni presenteerden Groot-Brittannië en Frankrijk bewijs dat bij een aanval in maart bij de stad Aleppo saringas was ingezet. De VS zei toen ervan overtuigd te zijn dat Assad chemische wapens had ingezet.

Een Russisch team mocht daarna van Syrië ter plekke onderzoek doen. De onderzoekers concludeerden juist dat de rebellen achter de aanval zaten. Volgens de Russische VN-ambassadeur voldeed zowel het gas als de raket waarmee de aanval werd uitgevoerd "niet aan militaire standaarden".

26 doden

De ambassadeur zei dat er bij de aanval 26 mensen om het leven waren gekomen, onder wie 16 militairen. 86 mensen zouden gewond zijn geraakt door het gas.

Niet overtuigd

Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS zijn niet overtuigd door het bewijs van Rusland, Assads belangrijkste bondgenoot in de VN-Veiligheidsraad. Zij willen een onafhankelijk onderzoek in Syrië, niet alleen bij Aleppo maar ook op andere plaatsen waar gifgas gebruikt zou zijn. Syrië wil dat niet toestaan.

De oorlog in Syrië heeft volgens de VN in twee jaar tijd het leven gekost aan 100.000 mensen. Als er inderdaad massavernietigingswapens zijn gebruikt, zou dat de druk op het Westen om in te grijpen flink vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl