NOS WielrennenAangepast

Kittel klopt Cavendish in Tours

Marcel Kittel heeft de twaalfde rit in de Tour de France gewonnen. De voor Argos uitkomende Duitser bleef na 218 vlakke kilometers Mark Cavendish en Peter Sagan voor in de massasprint en boekte zo zijn derde etappezege.

Anthony Delaplace, Juan Antonio Flecha, Francesco Gavazzi, Romain Sicard en Manuele Mori pakten negen minuten met een vroege vlucht, waarna de sprintersploegen besloten ze aan het lijntje te houden tot het tijd werd de finale voor te bereiden. En dat moment brak aan toen Flecha, als laatste vluchter, werd ingerekend na 212 kilometer.

In de finale raakte André Greipel bij een valpartij zijn locomotief Greg Henderson kwijt. De Duitser was in de sprint ook in geen velden of wegen te bekennen.

Vijf vluchters slaan flink gat

Rond het middaguur viel in Fougères de startvlag voor de twaalfde rit in de Tour, een vlakke rit over 218 kilometer zonder obstakels en daarom door de sprinters dikgedrukt in de agenda genoteerd.

Vijf man wilden met een vroege vlucht roet in het eten gooien en de marge was met 9.00 na 42 kilometer hoopvol te noemen. De sprintersploegen gunden Flecha, Sicard, Delaplace, Mori en Gavazzi hun plaats in de spotlights, maar hun voorsprong werd werd wel binnen de perken gehouden.

Bij de tussensprint na 166 kilometer bedroeg de voorsprong nog maar twee minuten en het kwintet werd daar een kwartet want Sicard, wereldkampioen bij de beloften in 2009, haakte daar voorin af.

Kittel blijkt opnieuw de sterkste

Delaplace, Flecha, Gavazzi en Mori reden tegen beter weten in verder. Meer dan de prijs voor de strijdlust was er niet meer te verdienen. En die ging naar de Spanjaard Flecha, die zijn vlucht tot 6 kilometer van de streep wist te rekken.

In de finale was het zoals gebruikelijk weer dringen geblazen. En hier en daar gingen plukjes renners onderuit, onder wie ook Henderson, de locomotief van de Duitse sprinter Greipel.

Greipel kon zich dan ook niet mengen in de massasprint, die werd gewonnen door Argos-troef Kittel. De Duitser passeerde in de laatste meters de Brit Cavendish en boekte zo zijn derde etappezege. Sagan werd derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl