NOS NieuwsAangepast

R' dam: Odfjell hoeft niet te sluiten

Tankopslagbedrijf Odfjell hoeft van Rotterdam en de provincie Zuid-Holland niet te sluiten. Odfjell blijft onder toezicht staan en zal zelf voor de kosten daarvan opdraaien.

Dat hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb, gedeputeerde Rik Janssen en de top van het Noorse bedrijf afgesproken. Odfjell heeft verder toegezegd dat er een vertrouwensman voor klokkenluiders komt.

Het tankopslagbedrijf is op het matje geroepen omdat onlangs bekend werd dat het zich opnieuw niet heeft gehouden aan de veiligheidsregels.

Tekst en uitleg

Het bedrijf in het Botlekgebied had nog steeds opslagtanks in gebruik waarvan niet zeker is dat ze veilig zijn. Zuid-Holland heeft daarvoor een boete opgelegd van 800.000 euro. Ook had Odfjell een lekkage van een brandbare stof niet gemeld.

Naar aanleiding van dat laatste werd de Noorse bestuursvoorzitter gesommeerd om in Rotterdam tekst en uitleg te geven.

Voorwaarden

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was al eerder gebleken dat het tankopslagbedrijf 12 jaar lang in Rotterdam de veiligheidsvoorschriften aan zijn laars lapte. Toezichthouders werden afgescheept met loze beloften. Er lekte geregeld gif weg en er was explosiegevaar.

Burgemeester Aboutaleb en gedeputeerde Janssen hebben na een "indringend gesprek" met de Odfjell-top besloten dat Odfjell onder strikte voorwaarden mag blijven draaien. De gemeenteraad is in spoedberaad bijeen om over dat besluit te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl