NOS NieuwsAangepast

Misbruik nu misdaad in Vaticaan

Paus Franciscus heeft in een wetswijziging seksueel misbruik van kinderen tot een misdaad bestempeld. Dat was al het geval in het kerkelijk recht, maar geldt nu ook voor het Vaticaan, waar enkele honderden functionarissen wonen.

In de wetswijziging noemt de paus ook kinderprostitutie en kinderpornografie als misdrijven.

Geloofwaardig

In het pauselijke decreet 'Motu Proprio' is de wetswijziging bekendgemaakt. Franciscus heeft de internationale wetten tegen het witwassen van geld en terrorisme ook op het Vaticaan van toepassing verklaard. Daarmee wordt het mogelijk om kerkelijke functionarissen die zich buiten het Vaticaan aan bijvoorbeeld witwassen schuldig hebben gemaakt, ook binnen het Vaticaan te vervolgen.

Met de maatregelen wil de paus de Rooms-Katholieke kerk na een reeks schandalen weer geloofwaardig maken. Franciscus heeft ook al een raad van kardinalen benoemd die de Romeinse Curie, de pauselijke regering, moet hervormen. Een andere commissie kreeg tot taak de Bank van het Vaticaan te hervormen.

Internationale verdragen

Tegelijkertijd heeft het Vaticaan de straffen voor het lekken van vertrouwelijke informatie verzwaard. De gevangenisstraf die daarvoor geldt kan oplopen tot acht jaar.

De meeste Vaticaanse wetten zijn gebaseerd op Italiaanse wetgeving van het eind van de negentiende eeuw. Nu het Vaticaan enkele internationale verdragen heeft ondertekend, moest de Vaticaanse wet worden aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl