NOS NieuwsAangepast

Scheldpartij tijdens neonaziproces

Het neonaziproces in München is geschorst na een scheldpartij. De advocaat van de nabestaanden kreeg bijna slaande ruzie met een rechercheur die als getuige was opgeroepen.

Het proces wordt gevoerd tegen leden van de Nationaalsocialistische Ondergrondse NSU. Beate Zschäpe en vier medeverdachten staan terecht op verdenking van tien racistisch getinte moorden.

Turkse maffia

De advocaat van de nabestaanden verweet de rechercheur dat die destijds veel te laat had gedacht aan de mogelijkheid dat extreem-rechts achter de moorden zat. De politie ging er van uit dat de Turkse maffia liquidaties uitvoerde. Er werd toen gesproken van de Dönermoorden, een benaming die nu door de Turkse gemeenschap als uiterst kwetsend wordt ervaren.

De advocaat beet de rechercheur toe dat het geen geheim is dat er in Duitsland ook zieke mensen zijn die zichzelf neonazi's noemen. Dat pikte de rechercheur niet en de woordenwisseling ontaardde uiteindelijk in een ordinaire scheldpartij.

De rechter probeerde de ruzie te sussen, maar slaagde er niet om de gemoederen tot bedaren te brengen. Daarop restte hem niets anders dan de zitting voor onbepaalde tijd te schorsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl