NOS NieuwsAangepast

Rusland veroordeelt dode advocaat

Een rechtbank in Moskou heeft de advocaat Sergej Magnitski schuldig bevonden aan belastingontduiking. Straffen kan de rechtbank hem niet meer, want Magnitski is in 2009 tijdens zijn voorarrest overleden.

Het Russische Openbaar Ministerie wilde van de zaak af. Het OM vond het niet zinvol om een dode nog te berechten. Maar vanuit het Kremlin is druk uitgeoefend om de zaak toch voort te zetten.

Magnitski was een grote fraudezaak op het spoor gekomen. Toen hij dat bekendmaakte, werd hij onmiddellijk opgepakt. Volgens Magnitski hadden belastinginspecteurs en politiemensen samen met een bende criminelen de Russische belastingdienst voor vele miljoenen opgelicht.

Gemarteld

De Russische autoriteiten deden niets met het verhaal van Magnitski. In plaats van een onderzoek te starten beschuldigden de autoriteiten Magnitski van belastingontduiking.

Tijdens zijn voorarrest stierf de 37-jarige Magnitski onder verdachte omstandigheden. Volgens zijn familie en vrienden is hij gemarteld en uiteindelijk vermoord, de gevangenisdirecteur houdt vol dat Magnitski stierf na een hartaanval.

De zaak Magnitski heeft internationaal veel belangstelling getrokken. Critici van de huidige regering Poetin spreken van stalinistische praktijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl