NOS NieuwsAangepast

XS4ALL: 150 verzoeken diensten

Internet- en telefonieprovider XS4ALL heeft vorig jaar 150 keer meegewerkt aan een vordering van opsporingsdiensten. Het bedrijf zegt de eerste grote consumentenprovider te zijn die dergelijke gegevens bekendmaakt.

Opsporingsdiensten zoals de politie, de FIOD en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vroegen gegevens op zoals wie met wie belt of mailt en vroegen afgetapte data van telefoon- internet- of e-mailverkeer op.

Volgens XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts heeft iedere provider de mogelijkheid om af te tappen en wordt dat op verzoek van de opsporingsdiensten gedaan. Die krijgen niet zelf toegang tot het netwerk. De providers staan na het aftappen de data af. Dat gebeurde vorig jaar 42 keer.

Staatsgeheim

De provider heeft niet bekendgemaakt hoe vaak de inlichtingendiensten AIVD en MIVD om gegevens hebben gevraagd. Dat valt onder het staatsgeheim.

Dat staatsgeheim was ook de reden om de gegevens over vorderingen niet eerder openbaar te maken. XS4ALL zegt dat in 2004 de toenmalig directeur van het bedrijf door het Openbaar Ministerie "sterk werd ontraden" om de gegevens openbaar te maken, omdat dat bijna zeker zou leiden tot vervolging.

Recentelijk heeft de provider de juridische situatie opnieuw bekeken nadat de organisatie Bits of Freedom in februari alle providers had verzocht om publicatie van de gegevens. Volgens XS4ALL is er contact geweest met het OM en was er nu geen bezwaar meer tegen publicatie, met uitzondering dus van de AIVD- en MIVD-vorderingen.

Oproep

Of het aantal vorderingen door opsporingsdiensten veel of weinig is, kan de woordvoerder van XS4ALL niet zeggen. "Daarvoor moet je eerst de gegevens van de andere providers weten. Wij roepen dan ook alle providers op om de gegevens te publiceren", zegt Huijbregts.

XS4ALL zegt transparant te willen zijn omdat het belangrijk is dat burgers kunnen controleren in welke mate opsporingsinstanties van hun bevoegdheden gebruikmaken. Het bedrijf heeft ongeveer vijf procent van de Nederlandse internetmarkt in handen.

UPC overweegt om het aantal vorderingen van opsporingsdiensten openbaar te maken.KPN zegt dat het aan de minister is om die gegevens naar buiten te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl