NOS NieuwsAangepast

"90-plussers kraniger dan vroeger"

De 90-plussers van nu zijn kraniger dan de mensen die tien jaar geleden zo oud waren. Wetenschappelijk onderzoek onder alle 90-plussers in Denemarken heeft dit uitgewezen. Het wordt vandaag gepubliceerd in The Lancet.

De onderzochte ouderen hebben een beter geheugen en vergeten dus minder. Ze zijn beter in planning, organisatie en abstractie. Ook allerlei dagelijkse taken als boodschappen doen gaat de 90-plussers van nu beter af.

Een van de oorzaken is waarschijnlijk dat mensen tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan vroeger. Ook doen veel mensen hun hele leven werk waarbij de hersens worden gestimuleerd en niet meer alleen fysieke arbeid. Dit soort 'breintraining' houdt de hersens in betere conditie.

Dementie

Volgens hoogleraar Marcel Olde Rikkert van het Radboud Alzheimer Centrum is deze uitkomst een enorme doorbraak in het onderzoek naar dementie.

"Tot nu toe namen we altijd aan dat hoe ouder je wordt, hoe slechter het geheugen is en hoe meer kans op dementie", zegt Olde Rikkert. Daar zijn ook de prognoses van de gezondheidszorg op ingesteld. "Daar moeten we misschien nog maar eens kritisch naar kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl