Kort geding om oplaadpunten

Het opladen van een elektrische auto»
Het opladen van een elektrische auto ANP

26 pomphouders langs snelwegen hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Ze willen voorkomen dat derden oplaadpunten voor elektrische auto's gaan exploiteren.

Het kort geding dient vanochtend. Belangrijke vraag bij de rechter zal zijn of elektriciteit nu wel of geen brandstof is. De pomphouders vinden van wel.

Rijkswaterstaat heeft 200 plaatsen voor oplaadpunten aangewezen bij bestaande tankstations. Volgens de pomphouders gaat het plan in tegen eerdere afspraken. In een convenant zou zijn vastgelegd dat de tankstationhouders tot 2024 het exclusieve recht hebben op oplaadpalen.

Winkeltje

De tankstations zijn bang dat het niet bij een oplaadpunt blijft, maar dat de exploitanten ook bijvoorbeeld een winkeltje willen toevoegen. Bovendien krijgen de nieuwkomers de grond gratis, terwijl de pomphouders flink moeten betalen aan de overheid.

De zes partijen die zich hebben gemeld om de oplaadpalen te exploiteren, sluiten niet uit dat ze in de toekomst meer faciliteiten zullen bieden. Het bedrijf Fastned, dat honderden oplaadpunten wil gaan exploiteren, zegt dat alleen zo de markt in beweging kan komen en denkt daarom dat de tankstations bij de rechter geen gelijk krijgen.

Deel deze pagina

Video

Kort geding om exploitatie oplaadpunten

Tientallen pomphouders langs snelwegen willen niet dat anderen oplaadpunten voor elektrische auto's gaan exploiteren.

Audio

  • "Pomphouders voelen dat ze achter het net gevist hebben" Volgend jaar komen er bij tankstations langs de snelweg honderden laadpunten bij voor elektrische auto's. Rijkswaterstaat heeft... grond verloot onder zes bedrijven, die mini-tankstations voor elektrische auto's willen gaan bouwen. De eigenaren van tankstations zijn het daar niet mee eens en vrezen oneerlijke concurrentie. Vanmorgen dient in Den Haag een kort geding. Paul Sanders ging met Michiel Langezaal van Fastnet naar een parkeerplaats langs de A4.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio