NOS NieuwsAangepast

"Tekorten bij middelbare scholen"

Veel middelbare scholen in Nederland verkeren in financiële nood. 60 procent van de schoolbesturen heeft een tekort op de begroting, meldt Nieuwsuur. Het gaat om tekorten van miljoenen euro's.

Het geld dat scholen van de overheid krijgen, is structureel ontoereikend, zegt de VO-Raad, de koepel van middelbare scholen. Ruim 700 scholen hebben financiële problemen en dat aantal gaat verder stijgen. De belangenvereniging verwacht dat binnenkort driekwart van de scholen in de problemen komt.

Volgens de VO-Raad zou de sector als geheel een financiële buffer van ruim 400 miljoen euro moeten hebben. In werkelijkheid is het een tekort van 23 miljoen euro.

Onderhoud

Scholen zijn veel geld kwijt aan hoge lerarensalarissen en gestegen kosten voor onderhoud. Om de uitgaven te beperken, is de afgelopen jaren al flink bezuinigd op personeel. Veel jongere docenten met een flexibel contract zijn wegbezuinigd. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs, stelt de VO-Raad.

Verantwoordelijk staatssecretaris Dekker van Onderwijs wilde niet reageren. De Algemene Rekenkamer is inmiddels een onderzoek gestart naar de financiering van scholen. In het najaar krijgt de Tweede Kamer daarvan het resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl