NOS NieuwsAangepast

Meer Engels vanaf de kleuterklas

Basisscholen mogen in de toekomst 15 procent van de lessen in het Engels geven, oftewel ongeveer vier uur per week. Staatssecretaris Dekker wil dat in de wet vastleggen omdat een proef volgens hem goed is verlopen.

De afgelopen jaren hebben zo'n 1000 basisscholen met behulp van overheidssubsidie ervaring opgedaan met andere talen in de onderbouw. Zo werden vakken als aardrijkskunde en rekenen in het Engels gegeven, maar ook kleuters kregen Engels voorgeschoteld. Volgens Dekker is het een effectieve manier gebleken om een vreemde taal te leren.

Groep 7

Op verreweg de meeste scholen komen kinderen pas in aanraking met een andere taal in groep 7, als het vak Engels wordt aangeboden. Dekker noemt dat zonde. "Jonge kinderen hebben het vermogen om spelenderwijs een vreemde taal op te pikken", zegt hij. "Dat is een kans die we niet moeten laten liggen."

Twintig basisscholen doen vanaf 2014 mee aan een experiment dat nog verder gaat. Daar zal volledig tweetalig onderwijs worden gegeven. 30 tot 50 procent van de tijd is de instructietaal dan Engels, Frans of Duits.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl