NOS NieuwsAangepast

Coalitie ver met bezuinigingen

De coalitie is het in grote lijnen eens over de extra bezuinigingen voor volgend jaar. Naar verluidt zijn de regeringspartijen VVD en PvdA en de top van het kabinet een heel eind gekomen met hun besprekingen over een pakket van 6 miljard euro. Het overleg, dat volgens betrokkenen in een constructieve sfeer verloopt, gaat in augustus verder.

Haagse bronnen benadrukken dat er nog allerlei berekeningen moeten worden gedaan, bijvoorbeeld over de gevolgen van de maatregelen voor de koopkracht. Ook moet worden doorgerekend of bezuinigingen echt gaan opleveren waar de coalitie nu van uitgaat. Zoals bijvoorbeeld de plannen om de kosten in de zorg terug te dringen. Als de berekeningen daartoe aanleiding geven, kunnen de maatregelen nog worden aangepast.

Nullijn voor ambtenaren

Een deel van het pakket bestaat uit maatregelen die het kabinet in maart ook al wilde nemen, maar die werden uitgesteld bij het afsluiten van het sociaal akkoord. Die ingrepen worden nu alsnog doorgezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nullijn voor ambtenaren, het niet indexeren van belastingschijven en een korting op de budgetten van ministeries.

Ook zou de coalitie het erover eens zijn dat de groep waaraan mensen belastingvrij kunnen schenken wordt uitgebreid. Voorwaarde is dan wel dat het geld wordt besteed aan het verminderen van de hypotheekschuld.

De plannen voor de begroting voor volgend jaar worden op Prinsjesdag gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl