NOS NieuwsAangepast

Franse antidownloadwet versoepeld

Fransen hoeven niet meer bang te zijn dat hun internetverbinding wordt afgesloten vanwege hun downloadgedrag. De Franse regering versoepelt de Hadopi-wet, die mogelijk maakte dat downloaders na drie overtredingen een internetverbod kregen.

De wet, genoemd naar de Franse auteursrechtenorganisatie Hadopi, is al jaren omstreden. Onder anderen privacy-activisten waren woedend over de strenge straffen, die president Sarkozy in 2009 invoerde onder druk van de entertainmentindustrie.

Dreigmails

Minister Filippetti van cultuurzaken versoepelt de wet nu omdat het afsluiten van een internetverbinding volgens haar niet in de moderne tijd past. Wel mag Hadopi dreigmails blijven sturen aan overtreders. Ook blijven boetes mogelijk, van maximaal 1500 euro.

Overigens werd het internetverbod in de praktijk nauwelijks toegepast. Eén keer werd iemand voor 15 dagen van internet afgesloten vanwege drie downloads. De 43-jarige overtreder had muziek van Rihanna en de Franse popgroep Collectif Métissé gedownload, net als de Franse film L'Arnacoeur.

'Six strikes out'

Frankrijk was in 2009 het eerste land dat een dergelijke antipiraterijwet invoerde. Inmiddels heeft ook de VS een soortgelijk systeem, maar daar geldt niet 'three strikes out' maar 'six strikes out'. Mensen worden daar na zes overtredingen niet volledig van internet afgesloten, maar kunnen wel worden geweerd van bepaalde websites.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl