NOS NieuwsAangepast

Staf redt LangeLand Ziekenhuis

Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis wordt overgenomen door zijn medische staf en zorgorganisatie Vierstroom. Zoetermeer houdt door de oplossing een basisziekenhuis.

Zo'n zeventig specialisten hebben 1,5 miljoen euro geïnvesteerd en krijgen daarmee 20 procent van de aandelen. Vierstroom steekt 6 miljoen in het LangeLand. Er komt een nieuwe naam, maar die is nog niet bekend.

Het is volgens het ziekenhuis uniek in Nederland dat de medische staf mede-investeerder is. "De belangrijkste motivatie voor de artsen is het behoud van dit ziekenhuis en natuurlijk indirect het behoud van hun baan", zegt waarnemend directeur van het LangeLand, Jan Willem Brinkman.

Betrokkenheid

Als mede-eigenaar krijgt de medische staf meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van de zorg. Zo krijgen artsen de bevoegdheid om iemand in de raad van bestuur aan te stellen die de medische zaken behartigt.

"Ik vind het een hele unieke en sympathieke oplossing", zegt Brinkman. "De betrokkenheid van de staf wordt hiermee extra benadrukt. Dat is in het voordeel van iedereen, van de staf zelf en van het ziekenhuis als geheel."

Toestemming

Na de overname wordt het LangeLand deel van de groep bedrijven van Vierstroom. Ook krijgt het ziekenhuis van een bedrijf een lening van 3 miljoen euro en investeert het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda in de apparatuur.

De gemeente en lokale huisartsen steunen het plan. De overname van de aandelen moet per 1 september dit jaar effectief worden, mits de mededingingsautoriteit toestemming geeft.

Het LangeLand Ziekenhuis kampt sinds 2011 met grote financiële problemen. Verschillende overnamepogingen ketsten af. In december vorig jaar dreigde het personeel slechts de helft van het salaris uitbetaald te krijgen. Die maatregel kon uiteindelijk worden afgewend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl