NOS NieuwsAangepast

KPMG waarschuwt Slotervaart

Het voortbestaan van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kan in gevaar komen als er niets wordt gedaan aan de financiële situatie. Accountantsbureau KPMG doet die waarschuwing bij het vaststellen van de jaarrekening van het ziekenhuis (.pdf).

Het Slotervaartziekenhuis boekte in 2012 een verlies van 2,1 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een winst van 5,2 miljoen euro.

Gestegen omzet

De omzet kwam vorig jaar uit op 145 miljoen euro, 6 procent meer dan in 2011. Het verlies wordt vooral veroorzaakt door de gestegen personeelskosten (plus 4,7 miljoen) en de patiëntgebonden kosten (plus 7,4 miljoen).

De onzekerheid over de toekomst van het ziekenhuis zit hem volgens de accountants niet zozeer in de omzet- en verliescijfers, maar veel meer in de felle strijd tussen de twee grootaandeelhouders, de problematische contractonderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea en de verminderde kredietverstrekking door huisbankier ING.

Felle strijd

In het Slotervaart woedt momenteel een felle strijd over de zeggenschap tussen voormalig directeur Aysel Erbudak en de erfgenamen van haar onlangs overleden zakenpartner Jan Schram. Schram was de eigenaar van het ziekenhuis.

Door de ruzie onder de aandeelhouders heeft ING de rekening-courantfaciliteit al afgebouwd van 51 miljoen tot 28 miljoen. Vanaf juli zal de kredietkraan elk kwartaal verder worden dichtgedraaid, met een miljoen per jaar.

De betrokken partijen zijn in gesprek om de situatie voor het einde van dit jaar te normaliseren, zegt KPMG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl