NOS NieuwsAangepast

Rusland: sarin van rebellen Syrië

Rusland is ervan overtuigd dat Syrische rebellen in maart een chemische aanval hebben uitgevoerd in een voorstad van Aleppo. De Russische VN-ambassadeur zegt dat daar bewijs voor is gevonden. Andere landen vermoeden dat juist het regime van president Assad erachter zit.

Volgens Rusland kwamen er bij de aanval met een projectiel met het dodelijke zenuwgas sarin meer dan 20 mensen om het leven.

Verzoek Assad

Rusland voerde op verzoek van het regime van de Syrische president Assad een onderzoek uit. Onderzoekers hebben ter plaatse monsters genomen en zeggen dat het projectiel niet door de overheid is gemaakt. Er zitten bijvoorbeeld geen stoffen in waarmee het projectiel langere tijd veilig kan worden bewaard.

"Daarom hebben wij alle reden om aan te nemen dat het de rebellen waren die het wapen hebben gebruikt", zei VN-ambassadeur Churkin.

Grens overschreden

De strijdende partijen in Syrië geven elkaar de schuld van de aanval. De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zeggen dat het regime van Assad chemische wapens heeft ingezet. President Obama zei dat Syrië door het gebruik van zulke wapens een grens heeft overschreden. Amerikaanse functionarissen zeiden vorige maand dat de VS wapens gaat leveren aan de opstandelingen; wat voor wapens dat zijn, is niet duidelijk.

De Verenigde Naties denken dat zowel het leger als de gewapende opstandelingen chemische wapens hebben ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl