NOS NieuwsAangepast

Arabische miljarden voor Egypte

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de interim-regering van Egypte te hulp geschoten met een miljardenlening. De twee landen hebben acht miljard dollar aan giften, leningen en brandstof beschikbaar gesteld.

De twee rijke golfstaten hadden Egypte financiële steun toegezegd na de val van het regime-Mubarak, maar het geld werd niet uitgekeerd toen president Morsi aan de macht kwam.

Voedsel en brandstof

Egypte heeft het geld hard nodig om de bevolking van voedsel en brandstof te kunnen voorzien. Door het opdrogen van het toerisme en het terugtrekken van internationale investeerders heeft de crisis in Egypte nog harder toegeslagen.

De toezegging van financiële steun komt op de dag dat interim-president Mansour in de persoon van de liberale econoom el-Beblawi een waarnemend premier heeft gevonden die voor alle partijen aanvaardbaar is. Mohamed ElBaradei, voor de streng-islamitische Nour-partij onaanvaardbaar in die functie, is nu vice-president speciaal belast met het buitenlands beleid.

Referendum

Mansour maakte vandaag ook bekend dat er over vier maanden een referendum wordt gehouden over een nieuwe grondwet, gevolgd door parlementsverkiezingen twee maanden later.

Het Witte Huis heeft positief gereageerd op het tijdschema dat Mansour ontvouwd heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl