NOS NieuwsAangepast

Curiosity begint lange rit op Mars

Marswagen Curiosity is begonnen aan zijn langste rit sinds de landing in de krater Gale. De robotwagen is op weg gegaan naar Mount Sharp, een ruim vijf kilometer hoge berg in het midden van de krater.

Curiosity had zich tot nu toe nog niet ver verwijderd van de landingsplaats. De geplande rit van 8 kilometer moet het rijdende laboratorium naar de flank van de berg brengen. Daar zal de rover ongeveer een jaar over doen.

Hoeveel tijd Curiosity voor de tocht nodig heeft, hangt ook af van wat de Marswagen onderweg tegenkomt. "Als we langs wetenschappelijk interessante plekken komen, dan stoppen we daar om ze te onderzoeken voordat de reis weer verder gaat", aldus Projectmanager Jim Erickson.

Analyseren

De missieleiding wil dat de wagen de verschillende lagen aan de voet van de berg gaat analyseren. Zo hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de geologische geschiedenis van de planeet.

In maart maakte NASA bekend dat Curiosity het belangrijkste doel van de missie al had bereikt. Uit boormonsters bleek dat in de sector Yellowknife Bay in het verre verleden mogelijk leven voorkwam.

Inge Loes ten Kate houdt op NOS.nl een weblog bij over de missie van de Curiosity.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl