NOS NieuwsAangepast

Chemicus aan het roer bij Shell

Ben van Beurden wordt per 1 januari volgend jaar de nieuwe topman van Shell. Met deze onverwachte benoeming komt er weer een Nederlander aan de top van de Brits-Nederlandse oliemaatschappij.

Van Beurden is voor de buitenwereld relatief onbekend. Zijn benoeming is niet alleen voor analisten en beleggers een verrassing. Ook binnen Shell komt het onverwacht, hoewel hij tot de top-10 van het bedrijf behoort, net onder de raad van bestuur. Hij werd niet genoemd als mogelijke opvolger van Voser, in tegenstelling tot onder meer financieel topman Simon Henry.

Met Van Beurden komt er weer een techneut aan het roer na de bedrijfskundige Voser. Van Beurden studeerde chemische technologie aan de Technische Universiteit Delft. Daarna begon hij direct bij Shell, waar hij zich in dertig jaar opwerkte tot de hoogste positie.

Analisten verwachten niet dat de Nederlander de koers van het bedrijf scherp zal wijzigen. "Shell is zo'n gigantisch bedrijf. Dat valt hoogstens een beetje bij te sturen," aldus Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers.

Uitbouwen

Een belangrijke taak voor de nieuwe topman is om de sterke positie in gas verder uit te bouwen. Daarbij eisen aandeelhouders een goed rendement op de vele miljarden die Shell investeert in de winning van olie en gas. "Shell moet tegen beheerste prijzen nog meer produceren," zegt Quirijn Mulder van ING. Oliemaatschappijen zijn steeds duurder uit met het winnen van olie en gas, omdat de makkelijk toegankelijke bronnen steeds schaarser worden.

Ook moet Van Beurden verder gaan met het efficiënter maken van het bedrijf. "Voser heeft Shell 'lean and mean' gemaakt en de bureaucratie verminderd door de verantwoordelijkheid op lagere niveaus te leggen. Daar moet Van Beurden mee doorgaan," aldus Mulder.

Zoeken naar olie

Van Beurden kent het bedrijf door en door. Hij werkte in Afrika, Azië, de Verenigde Staten, en in de thuisbases Groot-Brittannië en Nederland. Op dit moment is hij verantwoordelijk voor de verwerking en verkoop van olie en gas. In het verleden werkte hij ook aan de productiekant, oftewel het zoeken naar olie en gas en het uit de grond halen ervan.

De 55-jarige Van Beurden vervangt de Zwitser Peter Voser. Voser (54) kondigde eerder dit jaar onverwachts aan na vier jaar af te willen treden als topman. Hij wil meer tijd aan zijn gezin besteden en gaat daarom met pensioen. Daarmee komt een einde aan een 29-jarige carrière bij het bedrijf.

Royal Dutch Shell is naar productie de tweede private oliemaatschappij ter wereld, achter het Amerikaanse Exxon Mobil. Vorig jaar bedroeg de winst bijna 20 miljard euro. Per dag haalt het bedrijf 3,4 miljoen vaten olie en gas naar boven. In 2017 moet dat zijn opgevoerd naar 4 miljoen vaten per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl