NOS NieuwsAangepast

Handelsbesprekingen gestart

Door correspondent Wessel de Jong

"Als dit lukt, schrijven we historie." Dat zei eurocommissaris Karel de Gucht voor internationale handel bij het begin van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuw handelsverdrag.

Als de onderhandelingen slagen, ontstaat veruit het grootste handelsblok ter wereld. De gesprekken bevinden zich nog in de eerste fase en zijn gisteren in Washington begonnen. Dat gebeurt onder de naam TTIP: Transatlantic Trade and Investment Partnership.

Het is de bedoeling dat de onderhandelingen eind volgend jaar worden afgerond. Maar de effecten zullen pas veel later voelbaar zijn.

Het afbreken van de tariefmuren en het terugdringen van de bureaucratische handelsbelemmeringen moeten in 2027 het gemiddelde Europese gezin 545 euro per jaar extra opleveren. Vrijere handel betekent voor de Verenigde Staten een extra economische groei van 0,4 procent per jaar. Voor de Europese Unie ligt dat cijfer ietsje hoger, op 0,5 procent.

Ambitieniveau

In het verleden zijn eerder pogingen gedaan om een allesomvattend handelsverdrag met de Verenigde Staten af te sluiten. "Maar die zijn nooit tot een goed einde gebracht", aldus de Nederlandse minister Ploumen (PvdA).

Ploumen stelt dat het ambitieniveau hoger ligt dan bij eerdere pogingen, "omdat er veel op het spel staat". Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben grote behoefte aan meer banen. Behalve voor extra werk moet het verdrag ook zorgen voor lagere prijzen van veel producten, zegt de minister.

'Jones Act'

Ploumen is er zeker van dat ook de Amerikaanse 'Jones Act' ter discussie gesteld zal worden. Die wet verbiedt buitenlandse bedrijven om hun diensten aan te bieden op Amerikaanse binnenwateren. Nederlandse baggeraars zouden die Jones Act graag zien verdwijnen, zodat ze aan de slag zouden kunnen op bijvoorbeeld de Mississippi, waar veel te doen is. "En daar hebben de Amerikanen ook profijt van, want de Nederlandse baggeraars behoren tot de top", aldus Ploumen

De minister streeft verder naar opheffing van de exportbeperkingen voor Nederlands kalfsvlees. Na het einde van de BSE-crisis is de export nooit meer hervat.

Komende vrijdag, tijdens een persconferentie, zullen de TTIP-onderhandelingsteams van de VS en EU verslag uitbrengen van de eerste gespreksrondes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl