NOS NieuwsAangepast

VS blijft Egypte financieel steunen

De Verenigde Staten blijven de Egyptische strijdkrachten voorlopig nog financieel steunen. "Het is niet in het belang van de VS om het hulpprogramma te schrappen nu president Morsi is afgezet", heeft het Witte Huis laten weten.

De Amerikaanse regering weigert tot dusver de afzetting van Morsi door het leger te betitelen als een coup. Volgens de Amerikaanse wet krijgt een land geen financiële hulp meer als er een militaire staatsgreep heeft plaatsgevonden.

Het Witte Huis gaat de benodigde tijd nemen om de gebeurtenissen in Egypte te beoordelen, liet een woordvoerder weten. Ook weegt mee of de Egyptische autoriteiten erin slagen de democratie te beschermen, zei een woordvoerder.

Geen partij

De woordvoerder benadrukte dat de VS geen partij kiest in het conflict. Jaarlijks ontvangt Egypte 1,5 miljard dollar uit de VS. Het geld gaat grotendeels naar defensie.

Egypte was de hele dag in de ban van de bloedige onlusten van vanochtend bij het gebouw van de Republikeinse Garde. Daarbij kwamen twee officieren en 51 betogers om het leven, vooral aanhangers van Morsi.

Nieuwe betogingen

De Moslimbroederschap, de partij van Morsi, heeft voor morgen nieuwe betogingen aangekondigd. Na het bloedbad vroeg de partij Egyptenaren om in opstand te komen tegen de autoriteiten en het leger. Het hoofdkwartier van de partij is vandaag door militairen gesloten.

Interim-president Mansour heeft laten weten de doden te betreuren; hij gelastte een onderzoek naar de gebeurtenissen.

Een van de belangrijkste Egyptische moslimgeestelijken, Sheik Ahmed el-Tayeb, trekt zich uit protest terug uit het openbare leven. Hij waarschuwde voor een burgeroorlog en riep alle partijen op "hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te verzoenen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl