NOS NieuwsAangepast

Griekenland krijgt nieuw deel lening

Griekenland krijgt het nieuwe deel van de leningen in het kader van het Europese hulpprogramma. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurolanden besloten. Griekenland krijgt 6,8 miljard euro aan leningen; eind deze maand 4 miljard, in augustus 1,8 miljard en in oktober 1 miljard.

De trojka van Europese Centrale Bank, Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds heeft ingestemd met de hervormingen die Athene doorvoert. Het hervormingsprogramma gaat volgens de trojka grotendeels de goede kant op. Wel zou het tempo omhoog kunnen. Het programma was mede door politieke onrust in Griekenland vertraagd. Onder meer het aantal ambtenaren moet verder worden teruggebracht.

Stevig bij de les

Staatssecretaris Weekers van Financiën benadrukte in Brussel dat Athene hier werk van moet maken. Weekers ziet het als de taak van de eurogroep om Griekenland "stevig bij de les te houden". Volgens de staatssecretaris is het belangrijk dat gemaakte afspraken steeds weer worden aangescherpt, nog voordat uitbetalingen volgen.

De staatssecretaris vertegenwoordigt Nederland omdat minister Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep is.

Griekenland maakt sinds mei 2010 gebruik van het Europese hulpprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl