NOS NieuwsAangepast

Bijzondere zebra geboren in A'foort

In DierenPark Amersfoort is een bijzondere zebra geboren. Het is een grévyzebra die in het wild alleen nog voorkomt in Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia. Mogelijk leven er nog enkele grévyzebra's in Somalië.

Het is jaren geleden dat er een grévyzebra ter wereld kwam in Amersfoort. "Wij wisten dat de kersverse moeder Flappie drachtig was, maar het is toch erg bijzonder om dit gezonde knulletje te verwelkomen'', zegt hoofddierverzorger Willem Verdonck.

Strepen

Van de drie zebrasoorten (steppezebra, bergzebra en grévyzebra) is de grévy de grootste. Ook zijn oren zijn groter dan die van andere zebrasoorten.

Elke zebrasoort en elke individuele zebra heeft een ander strepenpatroon. De grévyzebra heeft de smalste. Anders dan bij andere zebra's lopen de strepen van de grévyzebra niet door op de onderkant van de buik. De onderkant van de buik is wit of grijs.

Grévy's, vernoemd naar een voormalige Franse president, halen snelheden tot wel 60 kilometer per uur. Veulens kunnen binnen 10 minuten na de geboorte al op eigen benen staan.

Jacht

De dieren hebben in het wild steeds meer concurrentie van andere dieren in de strijd om voedsel en drinken. Daarnaast worden ze in Zuid-Ethiopië gedood om hun vacht. In Somalië is de soort vrijwel uitgestorven door de jacht en oorlogen. Ook in dierentuinen zijn de grévy's schaars. Vandaar dat er fokprogramma's zijn opgezet.

Het pasgeboren jong mocht vandaag meteen naar buiten. "Normaal wachten wij daar een tijdje mee, maar het weer is nu zo lekker dat de kleine hengst naar buiten kan", zegt hoofddierverzorger Verdonck.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl