NOS NieuwsAangepast

SP: onderzoek geld Srebrenica

Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de miljoenen die Nederland de afgelopen jaren heeft gestoken in Srebrenica.

Nederland draagt jaarlijks 5 miljoen euro bij aan de opsporing en identificatie van slachtoffers. Van de 8000 moslimmannen die na de val van de enclave in 1995 werden vermoord, zijn er nog 3000 niet gevonden.

In het KRO tv-programma Brandpunt bleek dat het Nederlandse geld niet goed terechtkomt. Volgens de burgemeester van het Bosnische stadje komt dat door grootschalige corruptie.

Kraan dichtdraaien

Van Bommel wil dat er een onderzoek komt naar de besteding van het geld. "Er zijn nogal wat internationale organisaties en ngo' s actief daar. Ik geloof niet dat ze allemaal corrupt zijn, maar dat er meer verantwoording moet komen lijkt me duidelijk," zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij vindt dat er met terugwerkende kracht gekeken moet worden naar de uitgaven. "Als dat niet verantwoord kan worden, moet je op een gegeven moment besluiten de kraan dicht te draaien", zegt het SP-Kamerlid.

Corruptie

Daarnaast vraagt Van Bommel zich af waarom de burgemeester van Srebrenica de corruptie niet eerder heeft gemeld, als hij daarvan op de hoogte was.

Er waren al eerder geluiden van corruptie met Nederlands geld. Dat zou in handen zijn gekomen van Serviërs en criminele bendes. Onderzoek daarnaar door de commissie Europese Zaken leverde niets op. "Maar dat is natuurlijk geen politieonderzoek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl