NOS NieuwsAangepast

Moslimbroederschap wil opstand

De Moslimbroederschap in Egypte roept na de schietpartij bij de kazerne van de Republikeinse Garde op tot een opstand tegen het leger.

Bij de schietpartij vielen volgens de Egyptische televisie 42 doden. Veruit de meeste slachtoffers zijn aanhangers van de afgezette president Morsi die mogelijk in de kazerne wordt vastgehouden. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van 300 gewonden.

De Moslimbroederschap roept de Egyptenaren op om in opstand te komen "tegen degenen die hun revolutie willen stelen met tanks en pantserwagens, zelfs als ze daarbij over lijken moeten gaan".

Vreedzaam

NOS-verslaggever Sander van Hoorn was aan het begin van de middag met moslimbroeders in de buurt van de kazerne. Ze zijn woest dat het leger op hen heeft geschoten, maar zeggen dat ze vreedzaam blijven demonstreren. "Maar zelfs dan kan het dus misgaan, zo blijkt", zei Van Hoorn.

De meeste moslimbroeders wonen in buitenwijken van Caïro. Leger en politie hebben de wegen naar het centrum afgesloten om te voorkomen dat ze naar het Tahrirplein gaan, waar de tegenstanders van Morsi zitten.

De liberale politicus ElBaradei wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gebeurtenissen van vanochtend. "Geweld leidt tot geweld", twitterde hij. "Een vreedzame overgang is de enige oplossing."

Slachting

ElBaradei leek vorige week als interim-premier te worden aangewezen, maar de ultraconservatieve Nour-partij wees hem af.

De Nour-partij heeft na de schietpartij de onderhandelingen over een nieuwe regering opgeschort. In eerste instantie werd gezegd dat de partij zich had teruggetrokken. Een woordvoerder van de Nour-partij spreekt van een slachting.

De Nour-partij is net als de Moslimbroederschap streng islamitisch, maar steunde de afzetting van president Morsi. De partij was ook betrokken bij de onderhandelingen over de aanstelling van een interim-premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl