NOS NieuwsAangepast

Doorbraak in zaak 'butlermoord'

In de zaak van de 'butlermoord' lijkt een doorbraak ophanden. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is er nieuw bewijs dat kan leiden tot vrijspraak. Dertig jaar na dato heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat de weduwe Dorothea van Wylick een natuurlijke dood is gestorven, zegt hij.

De zaak sleept al sinds 1983. Thuiszorger Dick van Leeuwerden uit Amsterdam is toen tot 12 jaar veroordeeld voor moord. Hij heeft altijd volgehouden dat hij de vrouw niet om het leven heeft gebracht. Talloze medische onderzoeken wezen dat ook uit.

Eerherstel

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft goede hoop dat Van Leeuwerden eindelijk eerherstel krijgt. Nieuw onderzoek van het hartweefsel van de vrouw, met nieuwe technieken, heeft zijn onschuld onomstotelijk aangetoond, zegt Knoops.

Van Leeuwerden werd ervan beschuldigd dat hij de vrouw een dodelijke combinatie van drank en medicijnen had toegediend. Hij zou een deel van haar erfenis krijgen.

De advocaat heeft de zaak aangebracht bij de procureur-generaal van de Hoge Raad en aangedrongen op een snelle behandeling. "Van Leeuwerden hoopt omdat zijn gezondheid te wensen overlaat, nog voor zijn overlijden eerherstel te mogen meemaken."

Zevende keer

De 'butlermoord' is de langstlopende herzieningszaak in Nederland. Voor de zevende keer is nu een herzieningsverzoek ingediend. Dat is nooit eerder voorgekomen, zegt Knoops.

Medisch en forensisch deskundigen hebben nooit getwijfeld aan de onschuld van de verzorger van de weduwe. Oude wetgeving maakte het onmogelijk de zaak te herzien. "Daarin was vastgelegd dat een nieuw medisch rapport nog geen nieuw feit zou kunnen opleveren," aldus Knoops. "Nu zijn de mogelijkheden verruimd, zeker als het gaat om nieuw forensisch-wetenschappelijk bewijs."

Als de Hoge Raad herziening gerechtvaardigd vindt, wordt de zaak heropend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl