NOS NieuwsAangepast

Luxemburg in ban spionagezaak

In Luxemburg staat de positie van premier Juncker onder druk door onthullingen over de Luxemburgse geheime dienst. Die heeft decennialang ongecontroleerd politici en andere Luxemburgers afgeluisterd, zo stelt een parlementaire onderzoekscommissie.

De sociaal-democratische coalitiepartner heeft na de bekendmaking van het onderzoeksrapport het vertrouwen in de christen-democratische premier opgezegd.

Laatste optreden

Juncker is al achttien jaar premier. Hij verdedigt zich woensdag in het parlement. Hij twijfelt zelf of hij het debat zal overleven. "Mogelijk was dit mijn laatste optreden in mijn huidige functie", zei hij het afgelopen weekeinde bij een openbaar optreden.

Volgens de onderzoekscommissie draagt Juncker de politieke verantwoordelijkheid voor afluisterpraktijken van de Luxemburgse inlichtingendienst Service de renseignement de l'État du Luxembourg (Srel).

Juncker werd daar ook zelf slachtoffer van. De Srel-chef Mille maakte in 2007 opnamen van een vertrouwelijk gesprek dat hij met Juncker voerde. De opnameapparatuur zat verstopt in Mille's horloge. Toen Juncker daar lucht van kreeg, werd Mille de laan uitgestuurd.

Beschuldigingen

In de Luxemburgse pers zijn beschuldigingen opgedoken dat de Srel in de jaren 80 bomaanslagen heeft gepleegd. Bij die aanslagen raakten burgers gewond en de schade liep in de miljoenen. De aanslagen waren bedoeld om een betere uitrusting voor de politie los te krijgen, zo wordt gespeculeerd.

Voor de aanslagen staan twee voormalige politieagenten terecht. De behandeling wordt in september voortgezet. Mogelijk wordt Juncker dan als getuige opgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl