Eerste nationale meting fijnstof

Opzetstukje voor de iPhone om fijnstof mee te meten»
Opzetstukje voor de iPhone om fijnstof mee te meten iSPEX

Duizenden mensen gaan vandaag voor het eerst de luchtkwaliteit meten met hun smartphone. Het Longfonds probeert zo samen met een aantal partners erachter te komen hoeveel fijnstof er in de lucht zit, hoe groot de deeltjes zijn en wat de samenstelling is.

De deelnemers, onder wie ook de Universiteit Leiden en het KNMI, hebben een speciale app gedownload en een opzetstukje op hun smartphone geplaatst, waardoor het fijnstof kan worden gemeten.

Risico

De metingen moeten leiden tot een soort 'fijnstofkaart' van Nederland. Via de website van het Longfonds zijn alle metingen zien. Het Longfonds wil dat er vooral tijdens de spits gemeten wordt.

De zogeheten nulmeting is vandaag goed mogelijk, omdat het mooi weer is. Door het slechte weer van de afgelopen tijd, werd de meting steeds uitgesteld.

Volgens het Longfonds vormt luchtvervuiling door fijnstof een risico. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken of verergeren.

Deel deze pagina

Video

Burgers meten fijnstof met mobiele telefoon

Hoeveel fijnstof zit er in de Nederlandse lucht? Een paar duizend mensen gaan dat vandaag meten op initiatief van het Longfonds.... Het is meteen een wetenschappelijk experiment, want ze doen dat met hun telefoon.

Audio

  • "Mensen zouden zich bewust moeten worden van fijnstof" Het is fantastisch weer. Sommige mensen gaan naar het strand, anderen naar het zwembad. Maar er wordt vandaag ook gemeten hoeveel... fijnstof er in de lucht zit. Het is een initiatief van het Longfonds, om te kijken hoe schoon onze lucht is. Mattijs van de Wiel is bij het meetstation van het KNMI.
  • "Onbewolkte lucht ideaal voor meting fijnstof" Met hulp van een speciale app meten tienduizend smartphonebezitters vandaag de lucht die we met z'n allen inademen. Dat gebeurt... omdat onder andere het Longfonds wil weten hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Een verslag van Mattijs van de Wiel.
  • "Fijn om te weten hoeveel fijnstof er in de lucht hangt" Het Longfonds wil weten wat we dagelijks inademen aan fijnstof. Dat gaat gemeten worden door zo'n tienduizend bezitters van een... smartphone. U hoort verslaggever Mattijs van de Wiel.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio