NOS NieuwsAangepast

Brazilië eist opheldering VS

Door correspondent Marc Bessems

De Braziliaanse regering eist opheldering van Washington over mogelijke spionage en afluisterpraktijken in Brazilië. Volgens klokkenluider Edward Snowden luisterde de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Brazilië op grote schaal telefoongesprekken af en werden e-mails onderschept.

Journalisten van de Braziliaanse de krant O Globo kregen via Snowden inzage in documenten die zouden aantonen dat de NSA Brazilië al een jaar of tien zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Prioriteit

Om hoeveel telefoongesprekken en mails het precies gaat, is onduidelijk. O Globo zegt dat Brazilië voor de NSA grote prioriteit had en dat de schaal van de spionageactiviteiten vergelijkbaar is met die in landen als China, Rusland, Iran en Pakistan.

In januari zouden er in Brazilië net iets minder Braziliaanse berichten zijn getapt dan in de Verenigde Staten zelf.

De Braziliaanse journalisten beschrijven het programma 'Fairview' van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat zou bestaan uit een samenwerkingsverband met een groot Amerikaans telecombedrijf met partners in onder meer Brazilië.

Op die manier zouden de Amerikanen directe toegang hebben gehad tot het Braziliaanse telecommunicatiesysteem.

Om welk Amerikaans bedrijf het gaat en om welke Braziliaanse ondernemingen, is onbekend. Ook is onduidelijk of de Braziliaanse bedrijven op de hoogte waren van de Amerikaanse spionageactiviteiten.

Opheldering

Minister Patriota van Buitenlandse Zaken neemt de berichten zeer serieus. In een persconferentie zei hij Washington om opheldering te hebben gevraagd, via de ambassadeur van Brazilië in de Verenigde Staten en de Amerikaanse ambassadeur in Brasilia.

De Braziliaanse Federale Politie en het Nationale Agentschap voor Telecommunicatie ANATEL gaan de zaak onderzoeken.

Pikant

Het nieuws over de mogelijke Amerikaanse afluisterpraktijken komt op een pikant moment. Vorige week hielden Europese landen het vliegtuig van de Boliviaanse president Morales tegen, waarschijnlijk vanwege geruchten dat Edward Snowden mee zou reizen.

Latijns-Amerikaanse landen, ook Brazilië, reageerden verontwaardigd. President Dilma Roussef waarschuwde dat het incident gevolgen zou kunnen hebben voor de handelsbetrekkingen met Europa.

Venezuela, Bolivia en Nicaragua boden Snowden politiek asiel aan.

Snowden zit al ruim twee weken vast op de luchthaven van Moskou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl